Column taxus

Column Dr. Ed Pennings, toxicoloog van de Gifwijzer

 

 

Taxus baccata

Vraag

Is de bes van de taxus ook giftig? 

Wat is taxus?

Taxus is een traaggroeiende boom of struik uit de familie van de Taxaceae. Ze hebben donkergroene lange, smalle bladeren die er enigszins uitzien als naalden. Taxussen worden veel gebruikt in de siertuinbouw. Bekend is de Taxus baccata of venijnboom.

Alle taxussoorten bevatten het giftige taxine in alle delen van de boom, behalve in het rode vruchtvlees van de bes. Eigenlijk is het geen bes, maar een besachtige structuur die de harde pit (het zaad) als een kelk omgeeft. Deze pit is eveneens giftig.

De ‘bes’ wordt door verschillende vogels gegeten. De harde pit wordt daarbij heel gelaten en niet verteerd. Die pit wordt door de vogels gewoon weer uitgepoept. De menselijke maag kan de zaadhuid echter afbreken waardoor het taxine vrij kan komen. Voor de mens is de pit dus ook giftig. 

Doen

Spoel de mond eerst met water en spuug het water uit. Neem geactiveerde kool in wanneer men meer dan 5 rode taxusbessen heeft gegeten met de harde pit erin. Bij inname van een paar bessen hoeft men niets te doen. Als kinderen de rode bessen eten, weet men zelden hoeveel bessen zijn gegeten. In dat geval is het advies met het kind naar een arts of ziekenhuis te gaan.

Niet doen

Niet laten braken. Braken kan namelijk schadelijk zijn. Als er braaksel in de longen terechtkomt, kan dat longontsteking geven.

Hoe ernstig

De meeste vergiftigingen met de taxusbes zijn mild. Paarden schijnen erg gevoelig te zijn voor het gif. Soms wordt een paard dood aangetroffen nabij een taxus na het eten van de bladeren.

Tip

Plant geen taxus in uw tuin als u nog kleine kinderen heeft. Dat kan vergiftigingen met de taxusbes voorkómen.


 

Copyright © 2010-2015 Apotheek Maarheeze

Privacy Reglement


Deze website maakt gebruik van een beveiligde verbinding