Farma Actueel

 1. Patentverloop rosuvastatine levert rond € 40 miljoen op
  Nederlandse apotheken verstrekten in 2017 driekwart miljard standaarddagdoseringen (DDD) aan cholesterolverlagers van het statinetype. 14,3% daarvan betrof rosuvastatine. De bijbehorende materiaalkosten voor de statines kwamen uit op eneuro; 91 miljoen, waarvan 77% voor rosuvastatine. Patentverloop leidt dit jaar tot een besparing van ongeveer eneuro; 40 miljoen. (SFK)
 2. Beantwoording Kamervragen over zorgverzekeraars die beleggen in farmaceutische bedrijven
  Minister Bruins (Medische Zorg en Sport) beantwoordt de vragen van Kamerleden Van den Berg-Jansen (CDA) en Dijkstra (D66) over zorgverzekeraars die beleggen in farmaceutische bedrijven.
 3. Bruno Bruins: nieuwe medicijnen sneller bij de patiënt door internationale samenwerking
  Wanneer het Verenigd Koninkrijk in 2019 uit de Europese Unie stapt, kunnen zij deze beoordelingen niet meer voor de hele EU doen. De andere 27 landen moeten het werk van de Britten dan overnemen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende kennis en capaciteit beschikbaar is om het vertrek van de Britten op te vangen, heeft Nederland 10 miljoen euro beschikbaar gesteld.
 4. Borstkankermedicijn voortaan vergoed
  Het nieuwe borstkankermiddel ribociclib wordt voortaan vergoed uit het basispakket. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vond het aanvankelijk te duur, maar hij heeft korting bedongen.
 5. ZN: pak échte oorzaken geneesmiddelwisselingen aan
  De belangrijkste is het toenemende geneesmiddelentekort, bijvoorbeeld door leveringsproblemen van fabrikanten of door lage voorraden bij groothandels. Maar ook apotheken kunnen er zelf om bedrijfseconomische redenen voor kiezen om van geneesmiddel te wisselen, waardoor je als patiënt op een andere variant dient over te stappen. (ZN)
 6. Verslavingsartsen slaan alarm: door medicijntekorten kunnen doden vallen
  Het gaat om middelen die vaak worden gebruikt in de verslavingszorg, zoals disulfiram, chloordiazepoxide en lorazepam. Omdat de producent van grondstof disulfram is gestopt, zijn bijvoorbeeld ontwenningsmiddel Refusal en - naar verwachting - ontwenningsmiddel Antabus niet meer verkrijgbaar. De middelen worden gebruikt ter ondersteuning van het stoppen met drinken van alcohol.(Nieuwsuur)
 7. Veel nieuwe geneesmiddelen werken niet. Hoe komt dat?
  Veel nieuwe geneesmiddelen maken niet waar wat ze beloven. Hoe kan dat? Door wensdenken, statistisch gezichtsbedrog en een poortwachter die soms een oogje toeknijpt. (NRC Handelsblad)
 8. Verslavingszorg waarschuwt voor toegankelijkheid medicijnen
  Volgens de autoriteit staken farmaceutische bedrijven vaak de productie van dergelijke medicatie omdat het te weinig oplevert. (NRC Handelsblad)
 9. De Martini Formularium app
  Afgelopen maand heeft de apotheek van het Martini Ziekenhuis Groningen de Martini Formularium-app gelanceerd. In deze app worden richtlijnen voor het voorschrijven van medicatie eenvoudig vindbaar gemaakt voor artsen en andere zorgverleners. De richtlijnen worden in samenspraak met de medisch specialisten continu bijgewerkt door de ziekenhuisapothekers op basis van relevante literatuur. Daarmee wordt een optimale farmacotherapeutische behandeling van patienten ondersteund.
 10. Triomf op huidkanker
  Patiënten met melanoom, een uiterst agressieve vorm van huidkanker, hebben aanzienlijk minder kans op terugkeer van de ziekte als zij na een operatie aanvullend behandeld worden met immuuntherapie.

Copyright © 2010-2015 Apotheek Maarheeze

Privacy Reglement


Deze website maakt gebruik van een beveiligde verbinding